Poradnik

DLACZEGO WARTO JEŚĆ RYBY?

 

U Eskimosów zamieszkujących Kanadę choroby układu krążenia występują niezwykle rzadko. W krajach wysoko uprzemysłowionych, zawał serca oraz choroby układu krążenia będące następstwem miażdżycy, są przyczyną co drugiego zgonu. U Eskimosów odsetek ten wynosił zaledwie 7%. Badania naukowe dowiodły, iż przyczyn takiego stanu rzeczy należy szukać w diecie Eskimosów bogatej w mięso ryb oraz fok. Tłuszcze przyjmowane w tych produktach zawierają bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych OMEGA-3.

 

Współczesny, dynamiczny tryb życia, pogoń za pieniądzem oraz co jest zgubne dla naszego organizmu, zła dieta to czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz pokarmowego. W krajach uprzemysłowionych (w tym Polska) złe nawyki żywieniowe to codzienność. Nie dbamy o to co i jak jemy, często w pośpiechu, spożywamy nadmierne ilości tłuszczów o niekorzystnie żywieniowym składzie.

 

Dlatego najlepszą receptą na problemy naszego odżywiania jest ryba. Przemawia za tym wiele faktów. Wspaniały smak, wartość odżywcza ryb, szczególnie morskich jest zbliżona do mięsa zwierząt rzeźnych. Ale jest jednak miedzy nimi wielka różnica, białko zwierzęce ryb jest bardzo dobrze przyswajalne i lekkostrawne.

 

Nie sposób przecenić roli kwasów omega-3: EPA i DHA, w które bogate są ryby, szczególnie te pochodzące z zimnych mórz. Wspomagają one wiele funkcji naszego organizmu. W licznych badaniach klinicznych wykazano, że kwasy omega-3 mogą spełniać istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem agregację płytek krwi i tworzenie zakrzepów oraz poprawiają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Wykazują działanie, które zmniejsza stężenie trójglicerydów, a także obniżają ciśnienie tętnicze. Wykazują także działanie antyarytmiczne, przeciwzapalne i wpływają na poprawę elastyczności ścian żylnych.

 

Kwasy omega-3, jak dowiodły badania, również wykazują działanie przeciwnowotworowe. Wykazano pozytywny wpływ na komórki, mianowicie opóźniają ich starzenie.

 

Do ryb bardzo bogatych w kwasy OMEGA 3 należą m.in.: śledź,  sardynka, makrela i łosoś.
Ponadto w skład mięsa ryb wchodzi wiele niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych, biorących udział w podstawowych procesach fizjologicznych, rozwoju, reprodukcji oraz witaminy.


Przeciętny skład rybiego mięsa to:

  • – woda-50-85%
  • – bialka-10-25%
  • – tłuszcz-0,2-54%
  • – sole mineralne- 0,5-5,6%
  • – węglowodany-0,1-0,4%
  • – witaminy B oraz A i D ( które występują u gatunków o dużej zawartości tłuszczu), szczególnie ten ostatni składnik ma znaczenie, gdyż występuje w bardzo nielicznej grupie produktów (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, węgorz oraz wątroba, ser, żółtko jaj)

 

Pod względem zawartości tłuszczu (tłuszcz rybi ma duży wpływ na ich smak) w rybach, przyjęty został następujący podział:

 

Ryby chude (zawartość tłuszczu poniżej 5g w 100 g ryby):

  • – flądra
  • – dorsz
  • – halibut biały
  • – lin
  • – okoń
  • – mintaj
  • – pstrąg strumieniowy
  • – sandacz
  • – szczupak

 

Ryby średniotłuste (zawartość tłuszczu pomiędzy 5g a 9g w 100 g ryby):

  • – halibut
  • – karmazyn
  • – karp
  • – leszcz
  • – morszczuk
  • – pstrąg tęczowy
  • – sola

 

Ryby tłuste (zawartość tłuszczu powyżej 9g w 100 g ryby):

  • – węgorz
  • – łosoś
  • – śledź
  • – makrela
  • – tuńczyk
  • – sardynka