Poradnik-ru

 

DORSZ - ryba morska z rodziny dorszowatych. Należy do drapieżników - żywi się głównie mniejszymi rybami i skorupiakami. Dorsz występujący w menu Baru Przystań pochodzi z Morza Bałtyckiego, głównie z głębin Zatoki Gdańskiej i Gotlandzkiej. Dorsz posiada wydłużone, opływowe ciało. Głowa jest długa i masywna z szerokim pyskiem i górną szczęką wysuniętą do przodu. Na podbródku znajduje się pojedynczy, dobrze rozwinięty wąs. Płetwa ogonowa, która opiera się na symetrycznym szkielecie, jest pionowo ścięta lub lekko wklęsła. Ubarwienie dorsza jest uzależnione od podgatunku i barw przeważających w ich miejscach występowania. Grzbiet przybiera barwy od brązowego do zielonkawego lub szarooliwkowego, boki są nieco jaśniejsze, a brzuch biały. Grzbiet, wierzch głowy i boki są dodatkowo usiane licznymi, ciemnymi plamkami. Głównym pokarmem dorsza są krewetki bałtyckie, tobiasze i omułki jadalne, choć jako ryba drapieżna, dorsz poluje również na śledzie i szproty. Mięso dorsza jest białe i delikatne, o specyficznym zapachu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest lekkostrawne i bardzo smaczne.

 

HALIBUT - zwany też w Polsce KULBAKIEM, to ryba morska, należąca do rodziny flądrowatych. Jest drapieżnikiem, żywi się głównie innymi rybami. Żyje na głębokościach 200 - 1600 m., często pływając w toni wodnej. Zamieszkuje północne obszary Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego. Halibut ma kształt płaski, smukły, wydłużony z oczami po jednej stronie ciała. Płetwy brzuszne są równe i symetrycznie rozmieszczone. Ma duży i mocny, uzębiony otwór gębowy. Wątroba halibuta jest bardzo bogata w witaminę A. Halibut może osiągnąć ponad metr długości i ciężar kilkudziesięciu kilogramów. W menu Baru Przystań występuje halibut niebieski (zwany też czarnym) - ma zabarwienie ciała po stronie ocznej - niebieskie, a po przeciwnej - prawie czarne. Przyrządzamy halibuty tylko o wadze od 1 kg do 2 kg (ze względu na delikatność mięsa). Warto spróbować  halibuta w marynacie ziół! Mięso halibuta jest białe, bardzo delikatne, soczyste i smaczne. To prawdziwe białko w najczystszej postaci!

 

FLĄDRA - ryba morska z rodziny płastug. Żyje w pobliżu dna i jest bardzo rozpowszechniona w Morzu Bałtyckim. Żywi się fauną denną. Jej ciało jest niesymetryczne. Oczy są przesunięte zwykle na prawą, pigmentową stronę, zwróconą zawsze ku górze. Skóra z jednej strony jest biała (strona przyległa do dna), a z drugiej czarna i bardzo szorstka. Mięso ma białe i bardzo smaczne, a przy tym chude i niskokaloryczne. 100g mięsa flądry dostarcza tylko 25 cal. Być może dlatego jest przysmakiem wielu naszych Klientów.